Willie Berkers

Biografie

                                                            

                                                               

Willie Berkers is een typische vertegenwoordiger van de School der Nederlandse Realisten van na 1950. Geboren in 1950 in het Brabantse Deurne, is Willie inmiddels al meer dan 25 jaar een beoefenaar van de realistische hedendaagse kunst, met eigen atelier en galerij. Maar zo is het niet altijd geweest. Het leven van Willie Berkers is namelijk best opmerkelijk.

Van bouwvakker tot kunstschilder

In de tijd van de woningnood in 1964 trad Willie Berkers in de voetsporen van zijn vader, een fanatiek bouwvakker. "Als je het wilt maken moet je nu de bouw in!" vertelde hij zijn zoon. En dat deed Willie ook. Maar hij zag het niet zitten. Hij zag de betonmolen wel, maar was meer gefascineerd door de kleur die hij kreeg in het licht. In plaats van werken maakte hij met waskrijt schilderingen op de muur. De uitvoerder was daar niet altijd even blij mee. Volgens hem kon Willie maar beter stoppen en naar een academie gaan.

 

Maar daarvoor had Willie geen geld en geen vooropleiding. Hij is daarom een hele tijd op de bouw gebleven. Het verdiende fantastisch maar het was geen leven. Om half acht moest je beginnen, regen of niet. Willie was niet gelukkig en dacht constant aan andere dingen. Het liefst wilde hij naar huis. Vrij zijn. Schilderen. Terwijl zijn collega's naar de meisjes keken tijdens het werk keek hij liever naar de prachtige formaties wolken. Nee, bouwvakken was niets voor hem.

 

Alleen maar schilderen

Uiteindelijk trof Willie zijn vrouw. Zij zei dat hij moest stoppen. "Zoek jij maar een parttime baantje en ga lekker schilderen!". Van de een op de andere dag is hij vertrokken. Maar dan begint het. De volgende dag word je wakker en zit je voor een blanco paneel. Je bent niet verzekerd en hebt pas een huis gekocht. Hij kreeg een gruwelijke angst dat het hem niet zou lukken en hij weer terug zou moeten in de bouw. Maar angst of niet, hij moest vooruit. Dus veel beurzen aflopen, contacten leggen en proberen werk te verkopen. De contacten hebben hem eroverheen geholpen. De mensen in de kunstwereld zijn vrije mensen en hij had nog teveel spanning in zich.

Willie begon met kopieën te maken van romantische schilders als Schelfhout en Koekoek. Later kopiëerde hij de Haagse School. Ook heeft hij nog een tijdje van Goghs nageschilderd. Zo raakte hij vertrouwd met mengen, kleuren, palet en penseel. En dan kun je je eigen weg in gaan.

Kleuren, mengkleuren en kleurcombinaties

Inmiddels maakt Willie Berkers al jaren landschappen en stillevens. Hij laat zich voornamelijk inspireren door zijn omgeving: de Peel. Met zijn zanderige laantjes vol berkenbomen en soms een weidelandschap achter de Dommel. Hij heeft zich ontwikkeld tot een schilder van stillevens die elementen uit het sublieme schildervakmanschap van de Leidse fijnschilder Gerard Dou combineert met een lichtbehandeling die doet denken aan het werk van Johannes Vermeer. "Een van de grootste uitdagingen is het tot leven brengen van materialen en stoffen. Ik zoek naar kleuren, mengkleuren en kleurcombinaties" aldus Willie Berkers zelf. Hij schildert alles maar één keer. Als hij iets heeft gebruikt voor een schilderij, een glazen pot met een kurken deksel bijvoorbeeld, dan gooit ie het weg.

Het is niet verwonderlijk dat Willie Berkers juist door gelouterde liefhebbers van hedendaagse realistische schilderkunst wordt bewonderd, omdat hij aan zijn stillevens zo'n unieke nostaligische sfeer weet te verbinden. De stillevens van Willie Berkers zijn klassiek, ingetogen en verraden een groot vakmanschap gebaseerd op vele tientallen jaren experimenteren en uitproberen.

Het werk van Willie Berkers is gezocht. Het kleine aantal stillevens dat hij jaarlijks maakt, werd in de regel direct door kunstliefhebber of galerie afgenomen. Tot nu toe werd zijn werk geëxposeerd in  Rijswijk, Laren en op meer permanente basis in diverse galerieën in Amsterdam.,Galerie Van Veen te Dordrecht en Galerir Lauswolt in Drachten en binnenkort ook in mijn eigen omgeving ,namelijk Gallery Van De Broek te Helenaveen. Een nieuwkomer voor mij is Galerie Aquadraat uit Vorden , een gerespecteerde Galerie in het oosten van ons land.


(advertenties)